Hoe veilig online daten?

Online daten is door de jaren heen een behoorlijk stuk veiliger geworden. Dit heeft alles te maken met het feit dat datingsites bijvoorbeeld steeds vaker een controle uitvoeren van alle profielen die bij hun worden aangemeld. Deze controle moet aan het licht brengen of de achterliggende persoon bijvoorbeeld wel echt bestaat en of hij (of zij) niet reeds lid is van de datingsite in kwestie onder een andere naam. Bovendien is het eveneens zo dat ongepast gedrag altijd bij een datingsite kan worden gemeld waardoor er snel actie kan worden ondernomen. Uiteraard is het wel zo dat online dating pas echt veilig is wanneer je zelf ook het nodige gezond verstand aan de dag legt. Door rekening te houden met de tips uit dit artikel zal je evenwel kunnen vaststellen dat online daten op een veilige manier tegenwoordig absoluut geen enkel probleem meer hoeft te vormen, in tegendeel.

Maak gebruik van een betrouwbare datingsite

In eerste instantie spreekt het voor zich dat het belangrijk is dat je gebruik gaat maken van een datingsite die over de nodige bekendheid beschikt. Bovendien is het altijd een goed idee om de betrouwbaarheid van een datingsite te controleren. Dit kan het best door even de nodige ervaringen van huidige gebruikers op te zoeken op het internet. Op deze manier kan je vaak al snel achterhalen of een bepaalde datingsite betrouwbaar is en bijvoorbeeld geen gebruik maakt van fake profielen of wel. De aanwezigheid van fake profielen hoeft overigens niet altijd een probleem te vormen, zolang je er maar de nodige aandacht aan besteed en in je achterhoofd houdt dat je niet zomaar met iedereen die lid is van de datingsite in kwestie zal kunnen afspreken.

Gebruik nooit je echte naam

Je aanmelden bij een datingsite doe je uiteraard door in eerste instantie een gebruikersnaam te kiezen. Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen hier hun echte naam voor gebruiken, maar dat is absoluut niet veilig. Op deze manier weet iedereen op de datingsite immers meteen wie je bent en kunnen ze zeer eenvoudig achterhalen waar je woont. Gebruikmaken van een fictieve gebruikersnaam is wat dat betreft altijd een aanrader. Geef bovendien ook bij het eerste gesprek niet zomaar je voor- en achternaam cadeau. Doe je dat wel, dan loop je uiteraard even veel risico als wanneer je, je echte naam als gebruikersnaam zou gebruiken.

Doe de social media controle

Ben je uiteindelijk dan toch zover dat je elkaars echte naam te weten komt? Doe dan eerst een sociale controle en geef er niet meteen je adres bij. Er zijn immers wel meer mensen met jouw naam, dus dan nog blijft het gissen voor de ander waar hij je precies kan vinden. Een sociale controle kan onder meer gebeuren via de sociale netwerksite Facebook, maar zelfs wanneer een profiel van iemand er echt oké uitziet blijft het opletten geblazen. Er zijn op social media immers zoveel mogelijkheden om een nep profiel aan te maken dat er ook nog eens echt uitziet dat je toch enige voorzichtigheid aan de dag moet leggen. Wanneer de social media controle niets slechts aan het daglicht heeft gebracht is het uiteindelijk misschien wel tijd voor een volgende stap.

Gebruik alle mogelijkheden van een datingsite

Met elkaar chatten is leuk, maar tekst vertelt niet altijd alle geheimen, in tegendeel. Om er zeker van te zijn dat de persoon aan de andere kant daadwerkelijk hij of zij is die hij beweert te zijn is het bijvoorbeeld interessant om even samen te webcammen. Op deze manier leer je elkaar nog beter kennen en bovendien zal je merken dat het vertrouwen richting een eerste echte date op deze manier alleen maar zal toenemen. Door alle mogelijkheden te gebruiken die een datingsite aanbiedt wordt het risico op vervelende problemen in ieder geval nog verder ingeperkt en dat is precies waar het allemaal om draait.

Spreek pas af na een lange periode

Last but not least, spreek pas af met iemand op het ogenblik dat je het gevoel hebt dat je echt vertrouwt. Doe dit bovendien ook pas na een iets langere periode en probeer jezelf hier niet in te forceren. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat alle risico’s van online dating tot in de puntjes worden beperkt. Laat je hier bovendien ook zeker en vast niet door afschrikken. Online daten is vandaag de dag namelijk misschien wel veiliger dan ooit, maar veel hangt uiteraard ook af van de voorzorgen die jij als gebruiker neemt.