Drie dating-apps verwijderd door Apple en Google

Google en Apple hebben er voor gekozen om drie verschillende dating applicaties uit hun respectievelijke Play Store en App Store te verwijderen. De apps werden verwijderd omdat het volgens de Amerikaanse marktwaakhond, namelijk de ‘Federal Trade Commission’ mogelijk was voor kinderen van slechts 12 jaar om de apps te gebruiken.

De drie apps die werden verwijderd zijn Meet24, FastMeet en Meet4U. Opvallend is dat alle drie de dating apps worden gerund door hetzelfde bedrijf. Het gaat hierbij om het in Oekraïne gevestigde bedrijf ‘Wildec’. De mobiele applicaties verzamelden nochtans verschillende gegevens van hun gebruikers. Het ging hierbij onder meer om:

  • De geboortedatum van de gebruiker;
  • Het e-mailadres van de gebruiker;
  • Foto’s van de gebruiker;
  • Locatiegegevens;

Wie gebruik wou maken van één van de applicaties moest dus aangegeven wat zijn of haar geboortedatum was. Opvallend, op het ogenblik dat iemand ingaf jonger te zijn dan 13 jaar kon de persoon in kwestie de dating app gewoon gebruiken. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Naast bovenstaande werd eveneens vastgesteld dat de kinderen na registratie benaderd konden worden door andere gebruikers. Op deze manier ontstond er een belangrijk risico voor de veiligheid evenals de gezondheid van de kinderen in kwestie, aldus de FTC. Verschillende gebruikers van de mobiele apps zouden inmiddels ook zijn aangeklaagd voor het benaderen van kleine kinderen.