Facebook dating, hoe interessant is het echt?

Facebook dating is iets vrij nieuws onder de zon. Groot was de verbazing toen heel wat gebruikers van het social media platform enige tijd geleden plots een extra functie in de Facebook app zagen verschijnen. Facebook dating is een gloednieuw experiment van ’s werelds populairste social media platform welke ervoor moet zorgen dat mensen eenvoudiger samen kunnen worden gebracht.

Dit uiteraard ook wanneer dat in het echte leven, bijvoorbeeld door Corona niet tot de mogelijkheden behoort. Dit gezegd hebbende lijkt het ernaar uit te zien dat Facebook dating eerder een kleine extra is die het Amerikaanse bedrijf wil aanbieden. De mogelijkheden zijn immers vrij beperkt. Wil jij graag ontdekken hoe interessant daten via Facebook op moment van schrijven echt is? Dan moet je, je vooral even verdiepen in de inhoud van dit blogartikel.

Wat is Facebook Dating precies?

Facebook dating is een manier om in contact te komen met singles uit jouw eigen land. Dit zonder dat je ze daarvoor een vriendschapsverzoek moet sturen. Heel wat mensen grijpen de mogelijkheden van social media platformen graag aan tijdens hun zoektocht naar een partner. In de praktijk verloopt dat echter veelal steevast erg problematisch. Bijna niemand is er immers voor te vinden om een vriendschapsverzoek van iemand te aanvaarden die hij of zij niet kent. Dat moet ook Facebook gedacht hebben.

Het Amerikaanse bedrijf heeft omwille van die reden uitgepakt met een speciaal dating onderdeel waar iedereen (vooralsnog) gratis gebruik van kan maken. Dat deze uitbreiding op moment van schrijven nog in de kinderschoenen staat echt mag echter meteen duidelijk zijn. Ook het aantal mensen die er zich voor aanmelden of registreren is bovendien nog vrij beperkt. Toch, voor mensen die graag alle mogelijkheden van online dating willen benutten kan dit zeker een extra interessante functie zijn om gebruik van te maken.

Welke mogelijkheden biedt dating via Facebook?

Wanneer je voor het eerst gebruik gaat maken van Facebook dating valt het meteen op dat het systeem veel weg heeft van bijvoorbeeld Tinder. Ook voor Facebook dating geldt namelijk dat je vooral foto’s te zien krijgt. Deze foto’s worden wel aangevuld met wat standaard informatie. Toch is het allemaal veel minder uitgebreid dan op een Belgische datingsite het geval zou zijn. Dat is meteen ook het belangrijkste punt van kritiek welke niet alleen dating apps krijgen, maar ook Facebook dating. Op moment van schrijven is het allemaal behoorlijk oppervlakkig. Dit zorgt ervoor dat het vinden van een echt leuke partner die goed bij je past door middel van Facebook dating momenteel een uitdaging zal worden. Dit gezegd hebbende kan proberen uiteraard nooit kwaad.

Het is opvallend dat er bepaalde mogelijkheden die in het begin werden aangeboden bij Facebook dating momenteel zelfs nergens meer terug te vinden zijn. Zo was het in eerste instantie mogelijk om bij een profiel een keuze te maken uit drie verschillende opties. Het ging daarbij concreet om de volgende:

  1. De optie om het profiel te liken;
  2. De optie om het profiel te disliken;
  3. De mogelijkheid om een sterretje te geven;

Het sterretje kon je tot drie keer per dag geven en moest ervoor zorgen dat je meer kans maakte om een match te krijgen met de persoon in kwestie. Dit is een beetje vergelijkbaar met de zogenaamde ‘super like’ die je in Tinder kan versturen naar mensen die je wel leuk vindt. Ondertussen is deze functie bij Facebook dating echter compleet van de aardbodem verdwenen. Wat daar precies de reden van is zullen we wellicht nooit weten. Het spreekt uiteraard voor zich dat niets Facebook er van weerhoudt om deze functie later nog terug te brengen.

Wat zijn de voordelen van Facebook Dating?

Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan Facebook dating is terug te vinden in het feit dat iedereen er op een zeer toegankelijke en bovendien ook gratis manier gebruik van kan maken. Deze functie is in principe beschikbaar voor elke gebruiker van het Facebook social media platform en dat zijn er uiteraard nogal wat… Daarnaast spreekt het voor zich dat deze manier van vrijgezellen “ontdekken” reeds uitgevoerd werd beproefd. Heel wat ander dating apps, maar ook datingsites maken dan ook gebruik van min of meer hetzelfde systeem. Facebook heeft dus voor dit dating onderdeel het wiel absoluut niet opnieuw moeten uitvinden, in tegendeel. Wij hebben in ieder geval de belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen bij Facebook dating hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  1. Facebook dating is helemaal gratis;
  2. Het is beschikbaar voor iedereen met een profiel op Facebook;
  3. Je kan zeer eenvoudig door de profielen van de vrijgezellen heen swipen;
  4. Het aanmaken van een profiel in het dating onderdeel duurt maar even;
  5. Het versturen van berichten gebeurt allemaal vanuit de Facebook app;

Het ziet ernaar uit dat Facebook dating het vooral moet hebben van het toegankelijke karakter waarover ze beschikt. Het feit dat iedereen zomaar meteen en bovendien ook volledig gratis gebruik kan maken van de functie is uiteraard een stevige pre. Spreken de voordelen zoals hierboven aangegeven jou ook wel aan en zou je dan ook bijgevolg graag gebruik willen gaan maken van Facebook dating? Dan hoeft er je niets tegen te houden om dit te doen. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden die we je uiteraard ook niet willen onthouden.

Wat zijn de nadelen die er aan verbonden zijn?

Het belangrijkste nadeel waar Facebook dating mee krijgt af te rekenen is de oppervlakkigheid van de functie. Deze doet sterk denken aan een app zoals bijvoorbeeld Tinder waarbij er eigenlijk nagenoeg volledig wordt afgegaan op de foto’s die worden getoond. Bovendien is er ook nog een tweede nadeel. Het lijkt ernaar uit te zien dat het ledenaanbod van de functie momenteel nog zeer beperkt is. Dat zorgt ervoor dat het ongelofelijk lang kan duren vooraleer er sprake is van een match met iemand. Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Bovendien lijkt het ernaar uit te zien dat er zich significant meer mannen hebben aangemeld voor de functie ten opzichte van het aantal vrouwen. Het spreekt voor zich dat ook deze “concurrentiedruk” het er niet bepaald eenvoudiger op maakt om een leuke date te vinden via deze extra mogelijkheid die Facebook aanbiedt.

Conclusie; is Facebook Dating het uitproberen waar of niet?

We moeten eerlijk zijn en stellen dat Facebook dating eigenlijk maar weinig nieuws onder de zon brengt. Het belangrijkste voordeel dat deze functie heeft is dat ze uiteraard deel uitmaakt van ’s werelds grootste social media platform. Mocht deze factor niet aanwezig zijn zou Facebook dating wellicht geen enkele kans op slagen meer hebben. Alternatieven waaronder natuurlijk het bekende Tinder bieden je immers precies hetzelfde, maar dan wel met een ledenbestand dat vele malen groter is. Uiteraard spreekt het voor zich dat daar naar de toekomst toe nog verandering in kan komen. Toch zal veel op dit vlak afhankelijk zijn van de eventuele extra functies en mogelijkheden die Facebook door de jaren heen nog zal toevoegen aan haar dating onderdeel. Op moment van schrijven voelt het allemaal nogal experimenteel aan. De kans dat je via deze functie de liefde van je leven gaat tegenkomen is dan ook vrij klein.

Ondanks bovenstaande is het natuurlijk wel zo dat Facebook dating vooralsnog helemaal gratis wordt aangeboden. Het lijkt ons ook sterk dat daar naar de toekomt toe verandering in zal komen. Wat wel eventueel tot de mogelijkheden kan behoren is dat Facebook ervoor zal kiezen om bepaalde premium functies aan te bieden waar je dan uiteraard wel voor zal moeten betalen. Tot dusver is dat echter nog niet zo en hoef je dus werkelijk geen enkele euro te betalen om gebruik te kunnen maken van deze dating functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat er je eigenlijk niets tegen hoeft te houden om het niet uit te proberen. Toch kunnen we ons niet van het idee ontdoen dat mensen die echt serieus online willen daten er nog altijd veel beter voor kiezen om zich aan te melden bij een datingsite.