Waarom datingapp Tinder niet werkt

De komst van de datingapp Tinder heeft ervoor gezorgd dat veel Belgische datingsites het zwaar te verduren krijgen. Toch moet het gezegd dat steeds singles ervoor blijken te kiezen om terug de overstap te maken. Hoe komt dat nu precies? Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom de datingapp Tinder niet (voor iedereen) blijkt te werken. Heel wat knappe vrijgezellen mannen spenderen ettelijke jaren op de datingapp zonder dat ze daadwerkelijk resultaat behalen. Dat is enerverend, maar de redenen daarvoor hoeven niet ver te worden gezocht. Meer daarover ontdek je in dit blogartikel. 

Wat is Tinder?

Voor wie nog niet bekend is met Tinder geven we eerst graag even een korte introductie. Het betreft hier namelijk een speciale dating app die internationaal in heel veel verschillende landen op de markt is gebracht. Dat geldt ook voor ons eigen België, voor buurland Nederland en ga zo maar door. De manier waarop deze app werkt is zeer eenvoudig. Je krijgt een reeks foto’s van verschillende vrijgezellen te zien waarbij je telkens naar rechts of naar links kan swipen. Zie je de persoon op de foto niet zitten? Dan swipe je naar links. Zie je hem of haar wel zitten? Dan swipe je naar rechts. In het midden is er ook nog een zogenaamde Super Like terug te vinden waarmee je, je favorieten kan aanduiden. 

Enorm ledenbestand 

Het ledenbestand waar Tinder op kan rekenen is ontzettend groot. Niet alleen heel veel vrijgezellen mannen, maar ook vrouwen hebben er inmiddels voor gekozen om een profiel aan te maken op deze app. Dit gezegd hebbende valt het meteen op dat er ook valse profielen in het ledenbestand zijn terug te vinden. In het bijzonder bij menig aantal Aziatische dames gaan de wenkbrauwen dan vaak snel fronzen.

Het enorme ledenbestand mag in eerste instantie een voordeel lijken te zijn, in werkelijkheid is het dat helemaal niet. Wanneer je als man een match krijgt met een mooie dame is de kans groot dat je hart meteen een beetje sneller gaat slaan. De kans dat je daadwerkelijk een reactie zal krijgen is echter ontzettend klein. Dit niet in het minst omdat dezelfde dame wellicht nog met een gigantisch aantal andere mannen een match heeft. Degene met de vlotste babbel of de grootste armspieren wint vaak het pleit. In de praktijk zorgt dit ervoor dat je gigantisch veel matches nodig hebt vooraleer je hopelijk één keer met een dame wat verder komt en daadwerkelijk een date kan verzilveren. 

Tinderen kan gratis, of toch niet?

Wie Tinder al eens zelf heeft gebruikt heeft ongetwijfeld al gemerkt. In principe is het zonder probleem mogelijk om gratis van deze dating app gebruik te maken. Dit gezegd hebbende is het zeer duidelijk dat het Tinder systeem er dan alles aan zal doen om je aan te sturen om toch maar een betalend lidmaatschap af te sluiten. Dat gebeurt op verschillende manieren, namelijk:

  • Van zodra je geen betalend lid meer bent krijg je plots (voor jou onzichtbare) likes; 
  • Het versturen van een super like behoort niet tot de mogelijkheden tenzij je betaalt;
  • Je krijgt geen voorrang met je likes zoals dat bij Tinder Platinum wel het geval is; 

Wil je echt het maximale uit je Tinder avontuur kunnen halen? Dan zal je daarvoor rekening moeten houden met een kostprijs van (op moment van schrijven) 32,99 euro per maand. Op zich een oké prijs, maar het is toch iets helemaal anders dan gratis. Je kan deze prijs eventueel wel nog drukken door ervoor te kiezen om een langer abonnement dan een maandelijks exemplaar af te sluiten.

Vaak zeer teleurstellend 

We begrijpen dat we in dit blogartikel vrij kritisch zijn voor wat ’s werelds populairste datingapp is. Dit gezegd hebbende is het zo dat heel wat vrijgezellen daadwerkelijk op zoek zijn naar een vaste partner. Heel wat mensen hebben met dit in het achterhoofd een account aangemaakt bij Tinder, maar komen daarbij van een koude kermis thuis. Dit geldt uiteraard in het bijzonder voor ons mannen. Het aantal mannen dat zich aanmeldt bij Tinder is veel groter dan het aantal vrouwen. Concrete data hierover is (uiteraard) niet beschikbaar, maar de praktijk zorgt ervoor dat dit niet te betwisten valt. 

Naast bovenstaande blijkt dat vooral heel wat vrouwen die zich aanmelden op deze dating app niet helemaal goed weten wat ze nu precies willen. Vaak geven ze wel aan om op zoek te zijn naar een relatie, maar wordt al snel duidelijk dat het allemaal plots wel erg snel kan gaan. Dit schrikt heel wat vrouwen (al dan niet terecht) af waardoor je als man wellicht opnieuw geen stap verder zal komen. De lage instapdrempel waar een dating app als Tinder over beschikt brengt voordelen met zich mee, maar kan voor veel mannen vooral als nadeel worden bestempeld. 

Geen vervanger voor een kwalitatieve datingsite

Begrijp ons niet verkeerd, het is zeker niet onze bedoeling om Tinder als dating app af te branden. Er zijn wel degelijk succesverhalen bekend van koppels die elkaar via Tinder hebben leren kennen. Dit gezegd hebbende zijn er behoorlijk stuk meer verhalen bekend van vooral vrijgezelle mannen die aangeven dat ze ondanks vele jaren intensief swipen toch nooit echt een date hebben gehad met één van de Tinder matches. Dat is gewoon ontzettend frustrerend. Bovendien is het zoals eerder in dit artikel ook aangehaald eigenlijk een absolute must om een betalend lidmaatschap af te sluiten. Wanneer je dan geen resultaat kan behalen met je datingavontuur op Tinder is dat uiteraard alleen maar extra zuur. 

Wat bovenstaande ons leert is vooral dat het gebruik van een casual dating app zoals Tinder geen vervanger is voor een echt kwalitatieve, serieuze Belgische datingsite. Je zou er uiteraard eventueel wel voor kunnen kiezen om op twee paarden te wedden en je bij beiden aan te melden. Op die manier kan je, je kans op het vinden van een geschikte date mogelijks vergroten. Hoe dan ook blijkt het in de praktijk vaak helemaal geen goed idee te zijn om je aandacht (volledig of uitsluitend) op een dating app als Tinder te richten.